1 de setembre del 2008

Temps de conquestes


Hug IV va retre homenatge al comte-rei Pere I al 1210, i al 1212 el va acompanyar a la batalla de las Navas de Tolosa. Al 1213 fou excomunicat per Papa de Roma per acollir els albigesos dins el seu comtat, així com per envair dominis eclesiàstics. Al 1220 va fer pactes d’amistats amb el comte Nunó I de Cerdanya i Rosselló que l’ajudà en la lluita contra Gausbert de Palol.

Al 1228 va participar decisivament en l’assemblea de Barcelona amb el seu fill, l’infant Ponç, on es decidí l’empresa de Mallorca, que al 1229 es va concretar amb la Corada contra al-Mayûrca. Hug IV va conduir l’ala dreta de l’exèrcit català a la batalla de Portopí, i al setge de la ciutat de Mallorca va rebutjar un atac enemic que va permetre obrir flancs favorables als catalans. Poc després, durant el repartiment de les terres conquerides va morir víctima de la pesta i Ponç IV el va succeïr. Molts dels súbdits del comte d’Empúries es van quedar a l’illa per repoblar-la.
Ponç IV va intentar pal·liar la crisi econòmica venent terres en alou a l’abat de Santa Maria de Roses i donant feus al vescomte de Rocabertí, així com vàries permutes. Una de les permutes foren unes terres del Rosselló cedides al comte-rei a canvi de la població de Banyuls al 1248. Va participar en la conquesta de València i al 1234 es va casar amb Teresa Fernández de Lara. Al 1236 fou conseller reial i paricipà en les corts de Motsó, així com a les corts catalanes de 1251 on va fer homenatge a l’infant Pere com a hereu del comtat de Barcelona. Al 1246 Ponç IV fou ambaixador a Tunis i a Paris al 1264 juntament amb el bisbe de Barcelona. Al 1261, l’infant Hug es casa amb Sibil·la de Palau, vescomtessa de Bas i filla de Simó de Bas i Garsenda d’Anglesola i va participar en les campanyes del comte-rei Jaume I a Múrcia al 1265. Hug V va esdevenir comte d’Empúries a la mort del seu pare al 1269.